6

Superraske sjokolademuffins med glasur

Skrevet 19.01.2015 kl.17:42. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Ja til dessert på en mandag! Disse kan du nyte med god samvittighet midt i uka.

Cake in a cup fra funksjonell mat er egentlig laget for å mikse sammen i en kopp for deretter å sette i mikroen i 2 minutter, og vips har du ferdig kake på null komme niks. Siden jeg ikke har mikro, ble det en versjon i ovnen istedet, noe som fungerer helt utmerket. Disse dekker absolutt søtsuget og smaker godt av sjokolade. Du trenger:

1 pose cake in a cup fra funksjonell mat (kan kjøpes i helsekostbutikker, se den HER)
1 ts bakekakao
1 ts sukrin gold

Glasur:
1 toppet ss proteinpulver med sjokoladesmak
En skett melk 

Slik gjør du det:

Bland innholdet i posen sammen med bakekakao og sukrin gold. Tilsett deretter 50 gram (1/2 dl) vann og rør sammen. Stek blandingen i muffinsformer, en ildfast form eller bruk silikonformer slik jeg gjorde. 175 grader i ca. 12 minutter. Jeg fikk to store hjerter ut av oppskriften, perfekt til en eller kanskje to personer.

Glasur:

Rør ut proteinpulveret sammen med melk til du får en passe tykk konsistens. Det skal ikke så mye melk til. Fordel glasuren over ferdigstekte muffins/kake. 

Så er det bare å nyyte denne raske og sunne desserten :)

- Marte

 

#sjokolademuffins #hjerter #suntoggodt #suntsøtt #muffins #cakeinacup #funksjonellmat #hverdagsdessert #dessert #sjokoladeglasur #glasur #proteinglasur #proteinpulver #martehopstad

Skrevet 19.01.2015 kl.17:42. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 6 kommentarer6

Gulrot- og kanelbrød

Skrevet 05.10.2014 kl.11:41. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Funksjonell mat er en bedrift som tilbyr produkter som skal gjøre det lettere å leve sunt. Blant annet denne brødmiksen med solsikkefrø og gresskarkjerner. Brødet er uten gluten, melk og gjær. Det er også lavkarbo med 1 gram karbohydrat per skive. Brødet har også 4 ganger så mye fiber som vanlig brød, og det holder deg derfor mett lenge. 

Brødmiksen inkluderer en brødform. Alt du trenger å gjøre er å røre ut miksen med vann og ta den over i formen, uten elting eller heving. 

Jeg prøvde meg på å tilsette gulrot og kanel til brødet for å gjøre det ekstra smaksrikt. Det lukter så godt her nå. Brødet er ganske lite og kompakt, men det smaker og metter godt, og det har jo et helt supert for de med f. eks glutenintoleranse. Vi trenger også å få i oss nok fiber for en god fordøyelse og metthetsfølelse. 

Brødmiksen kan du få tak i på funksjonellmat.no eller på en helsekostbutikk nær deg. Jeg har også sett at noen store matbutikker har tatt inn produkter fra Funksjonell Mat.Gulrot- og kanelbrød

Du trenger:

1 pakke brødmiks fra Funksjonell Mat
1 gulrot
1 ts kanel
3 dl vann

Slik gjør du det:

Sett stekeovnen på 175 grader. Rasp gulroten og bland sammen alle ingrediensene god sammen i en bolle. Ha deigen over i den medfølgende brødformen. Stek brødet på rist på nederste rille i ca. 70-75 minutter. På grunn av gulroten, tilføres det mer fukt til brødet, derfor kan det hende det må stå i ovnen litt lengre enn normalt. 

Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist, uten tildekking.

Tips: Jeg tok brødet ut av formen og lot det stå inni ovnen i ettervarmen for en sprøere skorpe. jeg skjærte også små snitt i brødet før jeg satt det inn i ovnen. Det ser så fint ut når det er stekt.

Brødet oppbevares best i kjøleskapet. 

- Marte


#brød #hjemmelagetbrød #suntoggodt #brødmiks #funksjonellmat #funksjonellmatsbrødmiks #lavkarbobrød #lavkarbo #gulrotbrød #kanelbrød #solsikkefrø #gresskarkjerner #martehopstad

Skrevet 05.10.2014 kl.11:41. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 6 kommentarer10

Grove scones med kesam

Skrevet 10.09.2014 kl.18:13. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Det er ingenting som slår rykende ferske scones til frokost eller kvelds. Små brød med en deilig sprø skorpe og myke inni. Det går raskt å lage og kan smakes til med så mye forskjellig. Fordelen med scones er at de ikke trenger å heve. Disse tar maks 20 minutter å lage. 

Ved å ha i kesam får du saftige og scones samtidig som du får et mye lavere fettinnhold enn med smør. Kesam gjør også at sconsene også bidrar med kalsium og proteiner. Du trenger (til 3 scones à 4 biter) (til 4 personer): 

2,5 dl fibra fullkornshvetemel
2 dl havremel
2 dl siktet speltmel
1 dl havregryn
1 boks mager kesam
1/2 ts salt
4 ts bakepulver
1 - 1,5 dl vann

Slik gjør du det: 

Bland alt det tørre og rør inn kesam og vann til en smidig deig. Del deigen i 3 deler på en bakeplate med bakepapir. Lag flate runde kaker, ca. 15 cm i diameter. Skjær et kryss i hver kake og stek de på 225 grader i 12 minutter. 

Bryt de fra hverandre og server med det pålegget du liker best. Min favoritt er snøfrisk og syltetøy. 

TIPS: tilsett gjerne rosiner og/eller hakkede hasselnøtter i deigen for ennå mer smak.

- Marte

#scones #nystekte #hjemmelaget #sunt #kveldsmat #suntoggodt #ferskescones #grovescones #grovt #snøfrisk #martehopstad

Skrevet 10.09.2014 kl.18:13. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 10 kommentarer2

Rå eplepai

Skrevet 05.09.2014 kl.15:48. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Da er det endelig helg igjen. Like godt hver gang. Selv om den innebærer jobbing, er det ingenting som slår den gode helgefølelsen.

Dette er en litt alternativ eplepai, nemlig en rå versjon. Det er høysesong for epler, så derfor tenkte jeg å prøve noe nytt, noe jeg aldri har prøvd liknende til. 

Dette er en pai med proppfull av næring og kun naturlig søtning fra rosiner og dadler. Den er både glutenfri, laktosefri og eggefri. Med andre ord en allergivennlig kake. Eplepaien er absolutt grei på smak med tanke på det supre næringsinnholdet. Det blir jo ikke helt det samme som en "ordentlig kake" med smør, sukker og hvetemel. Men absolutt verdt et forsøk.

Jeg anbefaler å ha krem ved siden av, de utfyller hverandre godt. Uten kremen kan paien oppleves litt tam. Om du har laktoseintoleranse kan du bruke laktosefri kremfløte. 

Du trenger:

BUNN:
300 gram solsikkekjerner
1/4 ts salt
180 gram rosier

FYLL:
900 gram epler
100 gram dadler uten stein
70 gram rosiner
1 ts kanel
Saft fra en halv sitron

Slik gjør du det: 

- Marte

 

#eplepai #rå #rawfood #sukkerfri #glutenfri #laktosefri #eggefri #sunnkake #martehopstad

Skrevet 05.09.2014 kl.15:48. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarer0

Blåbærkake

Skrevet 17.08.2014 kl.18:04. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Ennå en oppskrift fra herlige Linda Stuhaug. Denne dama lager så utrolig mye sunne godsaker! Jeg anbefaler å sjekke ut bloggen hennes her

Denne kaka er utrolig kalorilett, superenkel og superrask å lage. Det krever heller ikke mange ingredienser. Istedet for blåbær, kan man bruke for eksempel bringebær, multer eller bjørnebær. En miks av flere typer bær smaker nok også godt. Denne kaka falt i smak hos meg. Du trenger: 

2 egg
120 gram mager kesam eller naturell yoghurt
1 ts bakepulver
50 gram sukrinmelis
50 gram sukrin gold
40 gram havremel og 40 gram mandelmel
1 vaniljestang
1/2 ts kanel og 1/2 ts kardemomme
0,5 dl vann
Blåbær, enten fryste eller ferske fra skogen 

Slik gjør du det: 

Bland sammen alle ingrediensene utenom blåbærene til en jevn og glatt røre. Ha røren i en liten form. Trykk deretter i noen blåbær rundt omkring og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter. 

Jeg hadde en litt høy og smal form, så min kake måtte stå i 30 minutter. Du må se an i forhold til hvilken form du bruker, og følg med stekingen underveis. 

Strø litt sukrinmelis på toppen før servering. 

Kaken smaker nydelig som den er, med is, krem, vaniljekrem eller ostekrem :)

Denne kaken kan like godt spises på en tirsdag som på en lørdag, en kake du kan nye med god samvittighet. 

Håper det smaker!

- Marte

 

#blåbærkake #lindastuhaug #kake #sunnkake #sukrinmelis #sukringold #blåbær #martehopstad

Skrevet 17.08.2014 kl.18:04. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. Ingen kommentarer2Jeg bakte dette brødet som tilbehør til en salat, noe som ble en herlig kombo. Dette er en litt sunnere variant som vanlig. Den har en grovhet på ca. 45%. Fibramelet bidrar med mer fiber og næringsstoffer en hvitt mel. Brødet passer til supper, salater eller som snacks. 

Du trenger (til en liten langpanne):

2,5 dl vann
1,5 dl gresk yoghurt eller mager kesam
1/2 pakke gjær
1/2 ts salt
3 dl fibra fullkornshvetemel
3,5-4 dl siktet speltmel
40 gram soltørkede tomater i olje
2 ss klippet eller hakket rosmarin
Grovt salt til å strø på toppen

Slik gjør du det:

 Rør ut gjæren sammen med lunket vann i en bolle. Tilsett deretter salt, gresk yoghurt og melet. Elt sammen til en glatt og smidig deig. Jeg brukte visp i starten, og etterhvert som jeg tok i mer mel, begynte jeg å elte for hånd. 

La deigen heve på et lunt sted med plater over i ca. 30 minutter. Ha deretter deigen over i en liten langpanne dekket med bakepapir. For å få den ut av bollen, var det veldig kjekt å bruke en slikkepott.Trykk den utover med hendene. Skjær de soltørkede tomatene i små biter og strø den over deigen sammen med rosmarinen og grovt salt. 

Trykk bitene litt ned i deigen og la focacciaen heve under plast i 15-20 minutter. 

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca. 18 minutter. Avkjøl på rist. Håper det frister!

- Marte

 

#focaccia #soltørkedetomater #fibra #fullkornshvetemel #godtbrød #brød #focacciabrød #smakfullt #hjemmelaget #hjemmebakt #godtno #martehopstad

Skrevet 14.08.2014 kl.12:46. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarer6

Sukkerfri daddelkake med krem

Skrevet 08.08.2014 kl.10:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Dadler gir en helt fantastisk søthet og saftighet til bakst. Jeg skjønner ikke at jeg ikke har brukt frukten tidligere. Den vokser på palmetrær i store klaser og er en steinfrukt. Dadler er rik på fiber, inneholder A- og B-vitaminer og de er rike på mineralene kalium, kalsium, fosfor og jern. Dadler inneholder også en del kalorier, men byr på en rekke fordeler. Kostfiber bidrar blant annet til en bedre fordøyelse og metter godt. Du trenger:

150 gram dadler (vekt uten sten)

100 gram valnøtter

2 egg

100 gram sukrin gold

3 ss mandelmel*

1 ts bakepulver

En boks (3dl) kremfløte, 2 ss sukrinmelis og bær til pynt på toppen

*Om du ikke har mandelmel, kan du gjerne bruke en annen meltype, f. eks hvetemel eller speltmel

Slik gjør du det: 

Pisk egg, sukrinmelis og sukrin gold til en tykk eggedosis. Ved deretter i mandelmel og bakepulver. 

Fjern steinene fra dadlene. Hakk opp dadler og valnøtter og vend forsiktig inn i røren. Hell røren i en rund kakeform (22 cm i diameter) kledd med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist på midterste rille i 30 min på 175 grader. 

La kaken avkjøles helt mens den står i formen. Etter den er avkjølt løsner du den med en kniv. Oppbevar den kjølig frem til servering.

Et tips for å få kaken over på kakefatet, er å legge kakefatet over kaken for deretter å snu, slik at kaken havner på hodet. Da er det bare å dra bakepapiret som henger igjen forsiktig av. Da ender det slik som på bildet under.Når du er klar for å servere kaken, pisker du krem av kremfløten og kutter bær i passende biter. Jeg valgte å bruke jordbær, men alle mulige slags bær kan brukes. Legg kaken på et kakefat og fordel krem og bær utover kaken.

Kaken holder seg saftig i flere dager om den pakkes inn i plast og står kjølig. Så er det bare å nyte denne herligheten av en kake. NAM sier jeg bare :) 

- Marte

#kake #dadler #daddelkake #daddel #sukkerfri #sukrinmelis #sukringold #festimunnen #godt #krem #jordbær #dessert #koserseg #martehopstad

Skrevet 08.08.2014 kl.10:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 6 kommentarer0

Grove og sunne pizzaboller

Skrevet 31.07.2014 kl.18:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.Pizzaboller er en slager uansett, og ikke minst smaker det godt :) På kjøreturen vi hadde til Bergen for en uke siden, bakte jeg disse som vi kunne spise på veien. Det passet perfekt og var veldig kjekt å ha med i bilen.

Jeg har tidligere lagt ut oppskrift på pizzasnurrer her. Dene gangen prøvde jeg meg på boller og de ble minst like vellykket!

Det du trenger er (til ca. 30 pizzaboller):

Deig:

- 500 gram siktet speltmel
- 200 gram fibra fullkornsmel
- 200 gram lettkokte havregryn
- 5 dl melk
- 2 dl vann
- 1 pakke tørrgjær
- 1 ss luftigere bakst
- 1 ts salt

Bland alt det tørre i en stor bolle og bland sammen. Tilsett varmet vann+melk og elt sammen til en fin deig, enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. La deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse. Det tar ca. 1- 1,5 time.

Kjøttfyll:

400 gram karbonadedeig
- 200 gram mozarella
- 0,5 paprika
- 1 rødløk
- 1 boks hermetiske tomater
-  2-3 fedd hvitløk
- Oregano, salt og pepper

Stek karbonadedeigen og hvitløken. Tilsett deretter salt, pepper og hakkede tomater og la det få putre noen minutter. Hakk opp løk og paprika i passende biter. Bland alle ingrediensene til kjøttfyllet sammen, bortsett fra oregano og osten.

Når deigen er ferdighevet, lager du to lange pølser ut av deigen og deler i passe store biter. Trill bitene til boller og legg de på et brett kledd med bakepapir. Lag groper i bollene, slik som på bildet, leg i fyll og strø over oregano og ost på toppen. La de heve litt igjen, ca. 15 minutter.Stek på 200 grader i ca. 25 minutter.Så er det bare å nyte ferske pizzaboller! De passer like godt til lunsj, mellommåltid, middag eller kveldsmat :)

Man kan også fint fryse disse.- Marte

Skrevet 31.07.2014 kl.18:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. Ingen kommentarer2

Søtpotetmuffins med kokostopping

Skrevet 24.07.2014 kl.12:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Jeg ble så inspirert da jeg så bloggeren Linda Stuhaug lage muffins med søtpotet som hovedingrediens. Disse muffinsene har et supert næringsinnhold og er raske og enkle og lage. I tillegg er de sukkerfri, melkefri og glutenfri (med forutsetning av at man bruker glutenfrie havregryn).

Søtpoteten er med på å gå et saftig resultat, en fin farge og god smak. Jeg har tidligere laget vafler med søtpotet her som ble supergode. 

 

Muffinsene ble veldig veldig saftige! Og smaken var helt fantastisk. En muffins jeg absolutt må lage igjen. Det var så så enkelt og krevde ikke mange ingredienser. Men jeg gjorde noen småglipp som er lette å gjøre, så jeg vil bare gjøre dere ekstra oppmerksom på disse:

- Jeg stekte muffinsene i 20 minutter slik det sto, og ennå synes jeg de ble for bløte. Det ble ikke helt rett konsistens. Så ikke vær redd for å steke de lengre om du er i tvil om de har stått lenge nok, uten at det går utover saftigheten

- La muffinsene ble HELT kalde før du tar på kokostoppingen. Til meg var muffinsene fortsatt lunken slik at toppingen rant litt utover og ble mykIngredienser (10 stk. små):

1 stk mellomstor søtpotet (300 gram)

30 gram havremel

30 gram mandelmel (du kan kun bruke havremel også)

20 gram sukrin gold

40 gram sukrinmelis

2 egg

1 ts bakepulver

0,5 ts kanel og 0,5 ts kardemomme

1 dl vannFørst må det lages søtpotetmos. Del poteten i mindre biter, 4 biter er passende og sett den i mikroen på full guffe i ca. 8 minutter til de er møre. Legg de i en kjøkkenmaskin, hell i 1 dl vann og miks til en jevn puré. Om du ikke ha mikro kan du bake poteten i ovnen også.

Tilsett så resten av ingrediensene og og miks godt.

Fordel røren i muffinsformer og stek midt i oven på 175 grader i 15-20 min. Gjerne noen minutter ekstra om de ikke er helt gjennomstekt. 

Avkjøl på rist og oppbevar de i kjøleskap.

Kokkostopping:

100 gram stiv kokosmelk (den stive delen får man av å sette en boks kokosmelk i kjøleskap over natten)

Sukrinmelis etter smak

Bland sammen kokosmelken og sukrinmelisen. Ha i sukrinmelis helt til du har fått den søtheten du ønsker.

Deretter tok jeg kokkostoppingen i en sprøytepose og sprøyt over avkjølede muffins.I hver muffins med topping er det ca. 100 mettende kalorier. Fordi de har et så supert næringsinnhold, ble dette dagens kveldsmat. For en luksuskveldsmat altså. 

 Veldig smakfulle og saftige muffins, med litt smeltet topping. Men da skal jeg love deg det blir forbedringer til neste gang! 

 

- Marte


#muffins #søtpotet #søtpotetmuffins #suntoggodt #næringsrik #dessert #martehopstad

Skrevet 24.07.2014 kl.12:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarer10

Nå er det helg igjen, og jeg skal straks avgårde på festival. Som jeg gleder meg! Det er 4. året jeg drar til Stugudalen på Tydalsfestivalen. Det er en liten festival, men det er det som er bra. Man kjenner de fleste og kan gå rundt og snakke med alle. Det er så hyggelig! Alltid god stemning.

Men før jeg drar vil jeg dele denne herlige oppskriften med dere. En enkel og sommerlig dessert. som krever få ingredienser. Du kan gjerne lage den med vanlig sukker om du ikke har sukrin tilgjengelig.

Frukt-/bærblanding:

- 500 gram bær (250 g rabarbra og 250 g jordbær)

- 1 ss potetmel

- 50 gram sukrin

- 40 gram sukrin gold

Del opp rabarbraen og jordbærene i passe store biter. Jordbærene delte jeg bare i to. Bland det med potetmelet og sukker i en bolle for deretter å fordele blandingen i en smurt form.Smuldredeig:

- 2 dl havregryn

- 1,5 dl hvetemel

- 100 gram kjøleskapskaldt meierismør

- 3 ss sukrin gold

Ha mel, havregryn og sukker i en bolle. Skjær smøret i terninger og tilsett det til resten av blandingen. Bruk enten kjøkkenmaskin eller fingertuppene til å få det til en jevn grynet masse. Dryss smulene i et jevnt lag over frukt- og bærblandingen i formen. 

Paien stekes midt i ovnen på 220 grader i 15-20 min, til deigen er gyllen og frukt-og bærsaften bobler opp langs kanten av formen. Server paien enten med krem, vaniljeis eller kald rømme. 

Den ble fantastisk god og en pai jeg absolutt skal lage igjen. Kanskje jeg prøver meg på en glutenfri variant med mandelmel istedet :)

- Marte

 

#pai #smuldrepai #rabarbra #jordbær #havregryn #godt #kos #sommer #dessert #martehopstad

Skrevet 18.07.2014 kl.10:02. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 10 kommentarer2

Når du skal unne deg noe skikkelig godt

Skrevet 04.07.2014 kl.15:35. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Disse muffinsene er noe for seg selv. Det er etter oppskiften til jordbærpikenes "drømmemuffins" der jeg jobber. De er altså ikke sunne i det hele tatt, men som overskriften sier: "når du skal unne deg noe skikkelig godt". Det er absolutt lov å unne seg noe godt en gang i blant, og da anbefaler jeg virkelig disse muffinsene! 

Drømmemuffins:

- 125 gram meierismør

- 2 dl sukker

- 3 egg

- 4 dl hvetemel

- 2 ts bakepulver

- 1 ts vaniljesukker

- 1,5 dl fløte

Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg av gangen. Deretter tilsetter du det tørre og helt til slutt, fløten. Fordel røren i former. Jeg fikk 11 store muffins ut av denne røren. Et tips er å bruke to former per muffins så slipper du at de flyter utover når de stekes. 

Fyll:

- Vaniljekrem

- 1,5 eple

- Sukker og kanel

- Havreblanding som ble gjort på slump. Den besto av havregryn, smør, kanel, sukker og litt hvetemel

Ha vaniljekrem i en sprøytepose. Deretter setter du tuppen av sprøyteposen inn i muffinsene og klem ut litt vaniljekrem.

 

Etter vaniljekremen, putter du noen biter oppkuttet eple i muffinsene slik som på bildet under.

Strø deretter over havreblanding, sukker og kanel.Stek de på 180-190 grader i 25 minutter. Avkjøles på rist.

Og så er det bare å nyyte disse herlighetene! Dette er virkelig himmelen.

Så de fristende ut?

- Marte

 

#muffins #drømmemuffins #vaniljekrem #vanilje #havre #kaloribombe #herlig #søtsak #godtno #nydelig #martehopstad

Skrevet 04.07.2014 kl.15:35. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarer4

Hjemmelaget knekkebrød

Skrevet 30.06.2014 kl.20:54. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Jeg vil dele en knekkebrødoppskrift med dere som jeg har brukt utallige ganger. De har en god smak og blir sprøe og fine.

På videregående hadde jeg sammen med 3 andre en ungdomsbedrift som het "Knekkis UB". Da bakte vi knekkebrød, pakket inn i gråpapir og solgte rundt omkring. Det var denne oppskriften vi brukte da også. Knekkebrødene består av:

- 4 dl grovsammalt hvetemel/grovsammalt spelmelt

- 4 dl store havregryn

- 2 dl solsikkefrø

- 1 dl linfrø

- 1 dl sesamfrø

- 1 klype salt

-  7 dl vann

Bland alle ingrediensene i en bolle og bland sammen med en slikkepott.Røren blir en flytende masse. La den trekke i noen få minutter, men ikke for lenge fordi da blir den klissete og vanskelig å smøre utover bakebrettet.

Fordel massen på tre bakebrett kledd med bakepapir. 

Så er det bare å smøre blandingen utover brettene med slikkepotten. Dette er litt pirkearbeid. Jo jevnere og tynnere lag, jo bedre resultat. Jeg pleier å dra røren grovt utover hele brettet først, for så å tette igjen hullene og "finpusse".

Ovnen skal stå på 160 grader og varmluft. Sett alle brettene inni ovnen samtidig. De skal steke i 3 runder slik at alle brettene har byttet på å stå i alle høydene. De skal stekes 3 x 20 minutter. 

Etter den første runden, tar du ut brettene og skjærer opp knekkebrødene. Jeg pleier å dele de opp i 3x4. Sett deretter brettene inn igjen. Det er en fordel å ha styr på hvilket brett som har stått hvor i ovnen, slik at du har kontroll på at alle brettene har stått øverst. Avkjøl de på rist.

Så er det bare å nyte disse sprø knekkebrødene med favorittpålegget! 

De holder seg fint i en boks, men jeg skal love deg at de blir spist opp fort. Om dere har noen fine knekkebrødoppskrifter, vil jeg gjerne høre om de :) 

- Marte

 

#knekkebrød #hjemmelaget #frø #havregryn #sprø #suntoggodt #sprøttoggodt #martehopstad

Skrevet 30.06.2014 kl.20:54. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 4 kommentarer7

Litt sunnere og mettende boller

Skrevet 12.06.2014 kl.10:37. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Her kommer en oppskrift på litt sunnere boller med mindre sukker og mer fiber, men det har absolutt ikke gått på bekostning av smaken, de smakte virkelig godt. Det er jo så kjekt å kunne gjøre det litt sunnere der vi har muligheten. Det blir jo uansett nok sukker, ikke sant? 

Boller er kjekt å ha i fryseren om det kommer uventet besøk, eller om en bare får lyst på noe godt. Det er en slager uansett anleding.

Du trenger (til ca. 35 boller):

600 gram fibra fullkornsmel

600 gram siktet speltmel

6,5 dl melk

150 gram sukkker (for at gjæren skal trives bedre)

100 gram sukrin 

1 pakke fersk gjær

1 ss luftigere bakst (kan sløyfes)

75 gram sukrin gold

3 ts kardemomme

2 ts salt

Rosiner til utbaking (valgfritt)

Smelt smør og tilsett melk. Varm opp til blandingen er fingervarm eller ca. 37 grader. Rør ut gjæren i melka og smøret. 

Bland sammen det tørre og  tilsett væsken. Det kan være lurt å holde igjen litt av melet til utbaking. Elt deigen godt sammen til den er smidig og glatt. Dekk til med plastfolie og la heve i 1/2 - 1 time. 

Del  deigen opp i passe store biter og trill boller. Sett de på en stekeplate med bakepapir, pensle med egg, melk eller vann og sett til heving på et lunt sted i nye 1/2 - 1 time. Jeg pleier å sette brettet over vasken som fylles opp med varmt vann. Et annet fint sted å la de heve er oppå selve ovnen når den står på.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter. Avkjøl bollene på rist. - Marte

 

#sunnere #boller #boller #bolledeig #fibra #fullkornsmel #sukringold #sukrin #funksjonellmat #gjærbakst #lufitgerebakst  #bakst #bake #bolle #rosiner #rosinboller #martehopstad

Skrevet 12.06.2014 kl.10:37. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 7 kommentarer4

Tips - knekkebrød av havregrøt

Skrevet 22.05.2014 kl.10:08. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Laget du for mye havregrøt til frokost og ikke vet helt hva du skal gjøre med den? Lag knekkebrød! Dette er superenkelt.

Jeg kokte opp 2,5 dl havregryn med 5 dl vann og lot grøten stå og avkjøle seg litt. 

Deretter stryker du et tynt lag grøt utover et bakepapir og drysser salt og f. eks rosmarin (det er veldig godt!). 

Stek på 175 grader i ca 50 min. De siste 10 minuttene skrur du på varmluft. Åpne ovnsdøra 2-3 ganger for å slippe ut damp. Deretter skrur du av ovnen, tar knekebrødene over på en rist og setter de tilbake i ovnen og lukker igjen ovnsdøra. La de stå å tørke i ettervarmen så lenge som mulig. 

NB! Steketiden kan variere veldig etter tykkelse på grøten og type ovn. Prøv deg derfor litt frem.

Så er det bare å brekke av passende biter og nye med ditt favorittpålegg :) 

Håper det smaker! 

- Marte

 

#knekkebrød #hjemmelaget #havregrøt #rosmarin #sunt #suntoggodt #havregryn #makrellitomat #kaviar #kveldsmat #frokost #mat #martehopstad

Skrevet 22.05.2014 kl.10:08. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 4 kommentarer4

Søtpotetvafler på en helt vanlig onsdag

Skrevet 14.05.2014 kl.20:07. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Litt tvilende når du hører søtpotet i vaffel? Det var jeg også, men ikke nå lengre! De var faktisk overraskende gode. 

Søtpotet er en grønnsak vi absolutt kan være flinkere til å spise mer av. Det er en rotgrønnsak som kan brukes på samme måte som vanlig potet. Søtpoteten har som navnet sier, en søtaktig smak og kan minne litt om gulrot. Grønnsaken inneholder et hormon som er med på å regulere blodsukkeret ditt, slik at du ikke får den høye stigningen som du ville gjort om du f.eks hadde spist vafler laget med hvetemel og sukker. Grønnsaken er også rik på betakaroten (omdannes til vitamin A i kroppen), vitamin C og kostfiber.

Denne oppskriften holder til nesten 3 store vaffelplater. Om du bruker vanlig dobbeltjern, blir det nok 4 vaffelplater. 

Du trenger: 

- 75 gram kokt søtpotet

- 30 gram havremel (fås kjøpt hos meny iallefall, eller du kan male havregryn til mel selv)

- 2 egg

- 20 gram vaniljeprotein (jeg brukte dette)*

- 2-3 ts sukrin

- 1 ts kardemomme

- Melk til passende konsistens

*Om du ikke har proteinpulver er det fult mulig å bruke mandelmel, fibra fullkornsmel, havregryn eller mer havremel

Mos den kokte søtpoteten og tilsett resten av ingrediensene. La røren stå å svelle noen minutter før du steker de i vaffeljernet. 

Jeg og ei venninne koste oss veldig med disse vaflene som absolutt ble vellykket! 

Som tilbehør kan det meste brukes, men vi hadde den klassiske brunosten og syltetøyet. I tillegg hadde vi banan og hjemmelaget mandelsmør som du kan finne oppskrift på her

Nytes med gooood samvittighet

- Marte

 

#søtpotet #søtpotetvafler #vafler #sunnevafler #suntoggodt #sunnerevafler #grønnsaksvafler #martehopstad

Skrevet 14.05.2014 kl.20:07. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 4 kommentarer2

Havrekjeks

Skrevet 11.05.2014 kl.10:07. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

God søndag alle sammen! 

Jeg har prøvd meg på havrekjeks inspirert av Linda Stuhaug, søte, små, sukkerfrie og sprø havrekjeks. En perfekt søndagssyssel.Du trenger (ca. 30 små kjeks): 

3 dl havregryn

1 dl melk

30 gram smelta smør

1 ss sukrin gold (om du ikke har sukrin gold og du ikke vil lage de sukkerfrie kan du gjerne bruke vanlig brunt sukker)

1 ts bakepulver

1 ss speltmel (kan også bruke hvetemel)

En klype salt

Kanel og kardemomme

Slik gjør du det:

La melken og havregrynene stå å trekke i ca. 15 min før du tilsetter resten av ingrediensene (bortsett fra smør) og blander sammen. Til slutt tilsetter du det smelta smøret og blander til en jevn masse. Dryss litt mel på kjøkkenbenken og kjevle ut deigen/massen til passe tykkelse. Jeg brukte pepperkakeformer til å lage små søte figurer. Legg de på et stekebrett kledd med bakepapir og stek de midt i ovnen ved 200 grader i 12 minutter. Etter de er ferdig stekt og ovnen er skrudd av, kan du la ovnsdøren stå oppe for å slippe ut litt varme for deretter å la de kose seg i ettervarmen i rundt 15 min slik at kjeksene får tørket og bli skikkelig sprø. 

Deigen kan være litt klissete og sette seg fast i kjevlen eller i benkeplaten, men da er det bare å bruke mer mel. Jeg brukte en kniv og skjærte rundt formene. Og noen ganger hang de fast i selve formen, noe som var kjekt! Da var det lett å få de over på stekebrettet. De smaker ekstra godt med brunost og syltetøy, men de kan selvfølgelig også nytes som de er eller med annet pålegg. 

Jeg synes de nesten de smakte ennå bedre dagen derpå :)

Da er det bare å sette igang bakingen, lykke til!

- Marte

 

#havre #havrekjeks #kjeks #sukringold #funksjonellmat #sunt #sunnekjeks #suntoggodt #lindastuhaug #martehopstad

Skrevet 11.05.2014 kl.10:07. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarer0

Med sunnere kakemiks er det lettere å lage kake en kan spise med god samvittighet. Kaken er både sukkerfri, glutenfri, proteinrik og inneholder 80% mindre karbohydrater. Perfekt til helgekosen, bursdagsfeiringen og når du får lyst på noe godt. 

Denne eplekaken ble utrolig saftig og god :)Du trenger: 

1 pakke kakemiks fra funksjonell mat (kan kjøpes i helsekostbutikker)

1-2 epler

4 egg

2 dl vann

1 dl nøytral olje eller flytende smør

Kanel og sukrin gold

Sett ovnen på 175 grader. Bland eggene med vann og oljen/smøret . Tilsett kakemiksen og vips til en jevn røre. Hell røren over i en form på 24 cm.

Skrell eplene og ta ut kjernene. Skjær i tynne skiver og fordel de utover toppen av kaken. Strø kanel og sukrin gold over tilslutt. Stek nederst i ovnen i ca. 45 minutter. 

Spis kaken som den er eller server med litt is. Jeg serverte med denne sukkerfrie isen.Kaken er aller best når den serveres rykende fersk og med kald is ved siden av.- Marte

 

#eplekake #sukkerfri #sukkerfrieplekake #sunnkake #kake #kos #sukkerfrikake #suntoggodt #glutenfri #epler #sukringold #kakemiks #funksjonellmat #proteinrik #is #sukkerfriis #easy #hennigolsen #martehopstad

Skrevet 02.05.2014 kl.10:55. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. Ingen kommentarer0

Sukkerfri suksessterte

Skrevet 20.04.2014 kl.15:13. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Kake med gul krem/suksessterte/gulkake/solskinnskake, det du liker å kalle den. Denne kaken er laget helt uten sukker og den er i tillegg glutenfri. 

Du trenger:

BUNN:
- 150 gram mandler (malt med en blender eller liknende)
- 4 eggehviter
- 4 ss sukrinmelis

Stivpisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin. Bland malte mandler med sukrinmelisen. Vend deretter forsiktig inn mandel-og sukrinblandingen. Ha røren i en smurt form på 22 - 24 cm og stek på nederste rille, 160 grader i 20- 30 minutter.GUL KREM:
- 4 eggeplommer
-  1 dl kremfløte
- 3 ss sukrinmelis
- 1 ss sukrin gold (eller mer sukrinmelis)
- 150 gram smør
- 1 vaniljestangMens kaken steker kan du lage den gule kremen. Skrap ut vaniljefrøene av vaniljestangen og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene, bortsett fra smøret. Varm opp under omrøring til det tykner. Kremen må ikke varmes på for høy varme eller koke lenge da den kan sprekke. Når kremen er tyknet, ta den vekk fra kjelen og tilsett smøret. Rør om og la den avkjøle før du tar den over kaka. 

Sett kaka kaldt til servering. 

Jeg har pyntet med hakkede pistasjenøtter.


Denne smaker helt himmelsk! Absolutt å anbefale. 

- Marte

 

#suksessterte #sukkerfri #mandelbunn #kake #kakemedgulkrem #gulkrem #glasur #hjemmelaget #kakekos #påskekake #påske #gulkake #sukrinmelis #sukringold #marte 

Skrevet 20.04.2014 kl.15:13. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. Ingen kommentarer8

Grove pizzasnurrer

Skrevet 16.04.2014 kl.09:49. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

I går laget jeg påskelunsj til de ansatte der hvor mamma jobber, som jeg har skrevet et innlegg om under dette innlegget. Jeg ble inspirert av fitnessnoras pizzasnurrer, og de ble skikkelig gode! Jeg laget de litt mindre og fikk litt flere snurrer, og hevet deigen over natten istedet. Fyllet er også litt justert. 

Du trenger (til ca. 30-35 pizzasnurrer):

DEIG:
- 500 gram siktet speltmel
- 200 gram fibra fullkornsmel
- 200 gram lettkokte havregryn
- 5 dl melk
- 2 dl vann
- 1 pakke tørrgjær
- 1 ss luftigere bakst
- 1 ts saltBland alt det tørre i en stor bolle og bland sammen. Tilsett varmet vann+melk og elt sammen til en fin deig, enten for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Du kan la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (ca. 1 time) eller gjøre slik jeg gjorde. Fordi de skulle være nystekte og klare til kl 11 i går, valgte jeg å kaldheve deigen over natten. Det fungerte veldig fint! Du må da huske på at temperaturen på væsken skal være rundt 20-25 grader istedet for 37 grader. Sett deigen i kjøleskapet med plasfolie over, i minst 8 timer. Dagen etter tar du deigen ut av kjøleskapet og lar den bli romtemperert.

FYLL:
-  800 gram karbonadedeig
- 300 gram mozarella
- 1 paprika
- 1,5 rødløk
- 1,5 boks (eller ca. 500 gram) hermetiske tomater
-  4-5 fedd hvitløk
- Oregano, salt og pepper

Stek karbonadedeigen og hvitløken. Tilsett deretter salt, pepper og hakkede tomater og la det få putre noen minutter. Hakk opp løk og paprika i passende biter.

Når deigen er ferdighevet, enten du velger vanlig heving eller kaldheving, kan du begynne å kjevle den ut. Del deigen i to og kjevle den ut. Det kan være en fordel å ha litt mel på bordet før du begynner å kjevle ut. Så er det bare å fordele halvparten av fyllet over deigen (resten sparer du til den andre rullen), både karbonadedeigblandingen, oregano og mozarella.  

Deretter ruller du den sammen, skjærer i skiver og legger de på et brett kledd med bakepapir. Jeg fikk ca. 15 snurrer fra hver rull, altså 30 stk tilsammen.

Stek de i ovnen på 220 grader i 20-25 minutter.

Avkjøl og server de ferske, da smaker de best. Men også kjempefint å ha med i matpakken eller på tur! 

De falt godt i smak hos mamma sine kolleger! 

- Marte 

 

#hjemmelaget #suntoggodt #pizzasnurrer #grove #grovepizzasnurrer #lunsj #mat #fibra #fullkorn #fiber #karbonadedeig #fyll #mozarella #martehopstad

Skrevet 16.04.2014 kl.09:49. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 8 kommentarer5

Sukkerfri appelsin- og kardemommekake

Skrevet 14.04.2014 kl.22:30. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

Perfekt til påskekosen! Denne kaken hadde en herlig og frisk smak av appelsin og ingen merket noe som helst til at den var sukkerfri.Jeg brukte denne kakemiksen fra funksjonell mat. Du kan kjøpe den på helsekostbutikker eller bestille den fra www.funksjonellmat.no
Den er f. eks veldig kjekk å ha med seg på hytta!

Du trenger:

En pakke sunnere kakemiks fra funksjonell mat

4 romtempererte egg

1 dl flytende smør eller olje

Revet skall av én appelsin

2 dl væske: 3/4 dl appelsinjuice eller egenpresset juice og vann til du har 2 dl

1 ss kardemomme

1 ss sukrin gold (kan sløyfes)

Dynking av varm kake:

Presset saft av én appelsin eller litt appelsinjuiceBland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller visp for hånd til du får en jevn røre. Hell røren over i en smurt springform med 22-24 cm i diameter og stek i ovnen på 175 grader i ca. 45 min.Når du har fått kaken ut av formen og den har fått stått i noen minutter kan du dynke den med appelsinsaft, da blir den ekstra saftig med ennå mer smak av appelsin. Deretter lar du kaken få avkjøle seg helt før du tar på glasur.


Glasur (ble laget litt på slump):

En boks philadelfia light

Ca. 100-150 gram sukrinmelis (smak deg frem hvor søtt du liker det)

En liten svett appelsinjuice

En liten klatt romtemperert smør (er ikke nødvendig, men gir en god konsistens og smak)

Revet skall av ca. en kvart appelsin (til pynt på toppen)

Bland alle ingrediensene til glasuren sammen i en bolle. Det kan være kjekt å bruke en stavmikser til å få glasuren helt jevn og klumpfri. På toppen kan du pynte med revet skall av en kvart appelsin slik jeg har gjort.

Nyt med god samvittighet!

- Marte

 

#appelsinkake #kardemommekake #sunnkake #sunt #kake #bakst #appelsin #påskekake #påske #glasur #sukkerfri #funksjonellmat #sukrinmelis #sukringold #martehopstad

Skrevet 14.04.2014 kl.22:30. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 5 kommentarer4

Oppskrift: brød uten gluten + smoothie

Skrevet 31.03.2014 kl.22:25. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

 På skolen i dag bakte vi glutenfritt brød og her har dere oppskriften:

 

Ingredienser (gir 2 brød i 1,5 liters former):
- 2 ss fiberhusk
- 8 dl toro grov melblanding
- 5 dl toro lys melblanding
- 1,5 dl blanding av solsikke, bokhvetegryn og sesamfrø
- 4 ts sukker (for at brødet skal heve bedre)
- 1,5 ts salt
- 2 ss nøytral olje
- 1 pk gjær
- 9 dl vann eller melk

1. Løs gjær og fiberhusk i lunken væske
2. Tilsett mel og frøblanding, sukker, salt og olje
3. Rør deigen i en kjøkkenmaskin på høy hastighet i 10 min
4. Fyll deigen i smurte former/med bakepapir
5. sett brødene til heving i ca. 30 minutter
6. Stek brødene på nedreste rille i ovnen i ca. 50 minutter på 200 grader

Brødene ble luftige og smakfulle :)

Jeg la ut en oppskrift på proteinsmoothie her, som jeg i dag prøvde å tilsette 1 ss bakekakao, og det var kjempedeilig! Smoothien fikk en fyldig smak og konsistens, en ren nytelse.

Kakao er ikke bare godt, men det er også fullt av antioksidanter som bekjemper de frie radikalene som ødelegger celler og aldrer oss. Men det er da snakk om det mørke typen og ikke rett-i-koppen-kakao.


 

- Marte

 

#oppskrift #glutenfri #glutenfrittbrød #fiberhusk #proteinsmoothie #kakao #martehopstad

Skrevet 31.03.2014 kl.22:25. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 4 kommentarer2

Hjemmelagde proteinbarer

Skrevet 11.03.2014 kl.19:28. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

God kveld :)

Jeg kom over en oppskrift på hjemmelagde proteinbarer, og fant ut at jeg hadde ingrediensene hjemme og måtte bare teste de ut! Disse er både sukkerfrie og har ingen tilsetningsstoffer sammenliknet med en del andre proteinbarer på markedet. De var veldig enkle å lage i tillegg til at de smakte godt!

Ingredienser:
- 100 g proteinpulver med sjokoladesmak
- 2 eggehviter
- 200 g havregryn
- 40 g peanøttmel eller peanøttsmør
- 4 dl melk (jeg brukte skummet)
- 1/2 ts salt
- 1 ss sukrin (om du ikke har sukring, er det ikke veldig nødvendig å ha i barene)
- Litt kanel og kardemomme1. Bland alle ingrediensene godt sammen i en bolle.
2. Hell blandingen i en form på ca. 20x30 cm og stek på 160 grader i 30-35 minutter.
3. Del i biter og oppbevar de kaldt. Det passer bra å dele de i 12 biter.

Jeg brukte en form som var 21x21 cm og da måtte de stå noen minutter lengre i ovnen. Neste gang tror jeg at jeg lager litt mindre røre slik at den passer til formen og de ikke blir så tykke. Men de var veldig gode på smak :)

Næringsinnhold per bit (når jeg delte i 12 biter):
Kcal: 120
Protein: 11 g
Fett: 2 g
Karbohydrat: 14 g
- Marte

 

#hjemmelaget #proteinbarer #havregryn #proteinpulver #peanøttmel #PB2 #iherb #sunt #næring #martehopstad

Skrevet 11.03.2014 kl.19:28. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarer2

Kjempegode bananpannekaker

Skrevet 06.03.2014 kl.21:30. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker.

 
Dette trenger du for å lage disse nydelige lappene:

- 3 egg

- 200 gram havregryn

- 2 bananer - helst modne for mer smak

- 60 gram proteinpulver, jeg brukte med vaniljesmak (kan byttes ut med annet mel f.eks speltmel/havremel)

- 3 dl vann

- 1 ss kardemomme eller kanel

Denne oppskriften er nok til ca. 4 personer eller ca. 15 tykke lapper. Bland alle ingrediensene med en stavmikser, da får røren en litt fluffy konsistens og lappene blir luftige. La røren stå å svelle i noen minutter slik at havregrynene trekker til seg litt væske og røren blir litt tykkere :) Som pålegg hadde jeg cottage cheese og syltetøy. Banan, peanøttsmør, kesam og ost er også kjempegodt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Marte

 

#proteinpannekaker #proteinpulver #vanilje #proteinrik #havregryn #lapper #banan #kveldsmat #cottagecheese #martehopstad

Skrevet 06.03.2014 kl.21:30. Ligger i kategorien Oppskrifter - brød, bakevarer, kaker. 2 kommentarerLes mer i arkivet » Januar 2015 » Desember 2014 » November 2014

Marte Hopstad Bor for tiden på Lillestrøm og studerer samfunnsernæring på høgskolen i Oslo- og Akershus. Jeg er veldig glad i å lage mat og interessert i trening. Følg meg gjerne på instagram: @martehg

Siste innlegg

blogg.no - Norges største bloggsamfunn

Ansvarlig redaktør Mediehuset Nettavisen: Gunnar Stavrum

alleoppskrifter.no Matprat
Designmalen på denne bloggen er fra RRH Webdesign


hits