0

Stand under NM i friidrett på Jessheim

Skrevet 24.08.2014 kl.21:09. Ligger i kategorien Samfunnsernæring.

I helgen har jeg og 5 andre fra Samfunnsernæring på Høgskolen i Oslo- og Akershus stått på stand under NM i friidrett på Jessheim. 

Vi har fått fortalt folk om studiet vårt, samtidig som vi har hatt det gøy med quiz, smoothie, fruktbeger og kroppsscanning. Vi har selv organisert alt som har med standen å gjøre, noe som har vært veldig lærerrikt. Det er mer jobb enn man skulle tro å forberede en slik stand. Samtidig var det spennede å få med seg litt av øvelsene. Det er helt sykt hvor fort de løper. Det er noe helt annet å se det "live" enn på TV. 

Her kommer litt bilder fra helgen. Mange barn kom bort til standen og var veldig begeistret over å se frukten. Nabostanden kunne tilby sjokolade og karameller, men det virket som frukten fristet mer, noe som var veldig gøy. 

Vi laget en ernæringsquiz med YT-bar som premie om de hadde 6 av 7 rette. Som trøstepremie var det en valgfri frukt. 

Kroppsscanning var også populært. Denne vekten er ikke av de mest avanserte, men den passet fint å frakte med seg til standen. Det har vært en fin helg med en erfaring rikere. 

-  Marte

Skrevet 24.08.2014 kl.21:09. Ligger i kategorien Samfunnsernæring. Ingen kommentarer2

Glutenfri bakst

Skrevet 31.03.2014 kl.16:28. Ligger i kategorien Samfunnsernæring.

I dag hadde vi bakedag på skolen, om temaet var glutenfri bakst. Det er flere og flere i dag som reagerer på gluten på en eller annen måte, så det er kjekt å vite litt om glutenfrie alternativer.

Vi gikk sammen to og to og bakte hvert vårt brød i tillegg til et valgfritt bakverk. Det ble mye forskjellig, bla. sjokoladekake, skoleboller, gulrotkake, rundstykker, krydderkake, pizza og hasselnøttmuffins. Masse digg med andre ord! Og resultatet ble vellykket.

Gluten har den egenskapen at den binder sammen deigen og gjør den klebrig, i tillegg gjør det deigen luftigere. For å få til et godt resultat uten gluten tilstede krever det at man er "hard" mot deigen og knar den skikkelig.

Her ser dere resultatet fra mitt og Martine sitt brød:

Glutenfri sjokoladekake:

Glutenfri pizza:

Senere kommer oppskriften på det glutenfrie brødet som ble veldig godt! :)

- Marte

 

#glutenfri #glutenfritt #bakst #baking #samfunnsernæring #brød #sjokoladekake #pizza #martehosptad

 

Skrevet 31.03.2014 kl.16:28. Ligger i kategorien Samfunnsernæring. 2 kommentarer6

Kroppen "husker" den høyeste vekten den har hatt

Skrevet 14.03.2014 kl.14:25. Ligger i kategorien Samfunnsernæring.

Dette kan være noe å tenke over. Kroppen husker faktisk de høyeste lagrene av fett den noen gang har hatt, og streber etter å oppnå denne vekten igjen. Denne mekanismen er sterkere jo høyere din BMI/vekt har vært. Men husk at vekten kvinner legger på seg etter en graviditet ikke gjelder.

Vi hadde om fedme på forelesning i dag, og det var spennende og inspirerende.Vi har alle forfedre som har vært effektive til å overleve og lagre fett i tilfelle en sultkatastrofe intreffer. De som overlevde, var de som hadde størst evne til å lagre og ta vare på fettet. Kroppens overlevelsesinstinkt ligger fortsatt i oss. Det vil si at kroppen har nesten ubegrenset kapasitet til å lagre fett, den sier aldri stopp! Sult og metthet styres av hypothalamus i hjernen, og når man snakker om at man alltid har plass til dessert, den såkalte "dessertmagen", kan man heller kalle det "desserthjernen". Magen kan være full, men hjernen vil ha mer og mer for å sikre det lille ekstra som igjen går på det med overlevelsesinstinkt. Hjernen gir oss "belønning" når mat inntas, og vi får en følelse av velvære.

Men i dagens samfunn trenger vi ikke dette overlevelsesinstinktet! Kroppen trenger ikke å lagre fett til neste tørkeperiode inntreffer, og vi trenger bruke mye energi på å jakte etter maten vår, den kommer nesten "springende" til oss.

Vi trigges av sukker og fett. Når vi ser mat, stiger nivåene av hormonet Ghrelin i kroppen, som er en pådriver for appetitt, og forsterker sult- og appetittfølelsen. Så selv om man kanskje ikke er sånn kjempesulten, blir man det om man lukter eller ser mat, spesielt mat med sukker og fett.

Noe annet jeg ble ganske forbauset over i timen i dag, er at kalorier du får i deg fra flytende føde (brus, juice, melk) klarer ikke hjernen å oppfatte som kalorier. Så om du drikker et glass med appelsinjuice, blir du ikke noe mettere av det, og du kunne fint ha spist mye mer i tillegg. Men om du derimot hadde spist 2-3 appelsiner, hadde du merket det litt mere i magen. Kroppen er jo ikke vant til å drikke sukker, det blir fremmed for den, men det er jo likevel kalorier.

 

Håper dere synes det var like interessant som meg å høre om :)

- Marte

 

#overlevelse #overlevelsesinstinkt #evolusjon #mennesket #kroppen #dessertmage #desserthjerne #sultogmetthet #kroppensmekanismer #martehopstad

Skrevet 14.03.2014 kl.14:25. Ligger i kategorien Samfunnsernæring. 6 kommentarer2

Helseundersøkelse!

Skrevet 12.03.2014 kl.16:01. Ligger i kategorien Samfunnsernæring.

Hei dere :)

Som nevnt tidligere skal vi studentene på samfunnsernæring gjennomføre en helseundersøkelse. I løpet av i går og i dag har vi undersøkt ca. 65 personer over 40 år. Det har vært veldig kjekt å få kunne øve seg på å ta ulike målinger og å lære å behandle deltakerne. Det å måle livvidden og vekt er ganske sensitivt for mange, derfor er det viktig å få deltakeren til å føle seg komfortabel og ikke vise ansiktsuttrykk. Vi skulle ikke si noen tall høyt, bortsett fra hvis de ba om det. Etter de var ferdige, fikk de med seg en konvolutt med sine egne resultater og referanseverdier de kunne sammenlikne med.

De ulike målingene var:
- Blodtrykk
- Høyde
- Langstidsblodsukker
- Livvidde
- Vekt, fettprosent, BMI, fysisk alder, magefett
- Kostintervju

Vi undersøkte 2 personer i kvarteret fra 07.45 og til 11.45. Etter undersøkelsen fikk alle deltakerne en deilig frokost/lunsj som vi hadde laget :)

Frokostbordet innholdt blant annet:
- Eggerøre og hardkokte egg
- Røkelaks
- Bacon
- Frittata med spinat, sjampinjong og bacon
- Havregrøt
- Yoghurt og cottage cheese
- Musliblandinger
- Oppkuttet grønnsaker og frukt
- Brød/knekkebrød og diverse pålegg

Vi lagde også en digg smoothie/juice som besto av ingefær, pakistansk mango (veldig søt), banan og appelsinjuice. Denne skal jeg absolutt lage igjen!
 

- Marte

 

#helseundersøkelse #helse #samfunnsernæring #skole #målinger #blodtrykk #langtidsblodsukker #livvidde #fettprosent #kostintervju #frokost #martehopstad

Skrevet 12.03.2014 kl.16:01. Ligger i kategorien Samfunnsernæring. 2 kommentarer0

Vi er heldige på samfunnsernæring

Skrevet 27.02.2014 kl.18:14. Ligger i kategorien Samfunnsernæring.

Hei!

På studiet jeg går på, får vi muligheten til å lage mye mat, noe jeg er veldig glad for. Den beste måten å vite hvordan man behandler mat på, er faktisk ved å lage mat.
På en av de første kjøkkentimene vi hadde, skulle vi næringsberegne maten som dere ser her:

Vi har også laget norsk tradisjonsmat, mye av det hadde jeg aldri hørt om, og mat fra mange land. Matrettene fra de ulike landene var faktisk mer kjent enn mye av de gamle norske rettene. Det sier noe om at Norge har blitt et veldig globalisert land med inspill fra mange kanter. Her kan dere se noen bilder fra disse dagene:Vi har også  hatt besøk av Wenche Andersen fra God Morgen Norge som lærte oss om matdemonstrasjon ("så har vi jukset litt her")
Vi hadde en praktisk eksamen der vi skulle holde en matdemonstrasjon for læreren og en sensor. Det var veldig lærerrikt.

 

- Marte

 

#samfunnsernæring #student #heldig #matlaging #mat #heldig #lærerikt #martehopstad

Skrevet 27.02.2014 kl.18:14. Ligger i kategorien Samfunnsernæring. Ingen kommentarer2

Fagdag: Matallergi og matintoleranse

Skrevet 26.02.2014 kl.14:48. Ligger i kategorien Samfunnsernæring.

Hei dere :)

3. klasse arrangerer fagdag hvert år for resten av samfunssernæringsstudentene, og i år var temaet matallergi og matintoleranse. Programmet ser dere over. Det er kjempespennende å høre mennesker som er eksperter på sitt område, snakke om sine temaer. Speielt spennende var temaet om irritabel tarmsyndrom. Det er et syndrom der symptomene utspringer seg i forstoppelse, diaré og gassrelaterte symptomer som oppblåsthet og ubehag. Andre symptomer kan være trøtthet og utmattelse. Det er en funksjonell lidelse som vil at den er biomedisinsk uforklarlig. Det går ikke an å påvise syndromet ved f. eks en blodprøve. Alle har opplevd ubehag i forbindelse magen flere ganger, men hvor grensen går for å ha en irritabel tarm, er svevende. Ubehaget kan jo skyldes helt andre ting enn at du har en overfølsom tarm, men dette må vurderer fra person til person, det er det som gjør det så utfordrende. Det finnes ingen fasitsvar.

Vi fikk også en "lett servering" som det står i progammet. Jeg trengte absolutt ikke matpakken jeg hadde tatt med meg. Det var masse ulike typer frukt og grønnsaker med en laktosefri rømmedip, laktosefri yoghurt, matuffins og sunne kaker fra funskjonell mat sine ferdige mikser. Det var en sjokoladekake og en kokoskake med smørkrem som begge var glutenfrie og sukkerfrie. Jeg har aldri smakt disse før, og de var utrolig gode! Sukrin pleier å ha en litt kald ettersmak, men disse kakene smakte like godt som "vanlig", og kanskje til og med bedre! Det anbefales å prøve ut, det skal definitvt jeg gjøre igjen :)


 

- Marte

 

#fagdag #matallergi #matintoleranse #samfunnsernæring #spennende #servering #funksjonellmat #kake #martehopstad

Skrevet 26.02.2014 kl.14:48. Ligger i kategorien Samfunnsernæring. 2 kommentarerLes mer i arkivet » Oktober 2014 » September 2014 » August 2014

Marte Hopstad Bor for tiden på Lillestrøm og studerer samfunnsernæring på høgskolen i Oslo- og Akershus. Jeg er veldig glad i å lage mat og interessert i trening. Følg meg gjerne på instagram: @martehg

Siste innlegg

blogg.no - Norges største bloggsamfunn

Ansvarlig redaktør Mediehuset Nettavisen: Gunnar Stavrum

alleoppskrifter.no Matprat
Designmalen på denne bloggen er fra RRH Webdesign


hits